Kasper van Hoek maakt zelf experimentele muziek, en hij volgt de traditionele weg van alle doe-het-zelvers: eerst ontstaan een paar releases in eigen beheer, en wanneer hij ook het werk van anderen wil uitbrengen, is het label een feit. Intussen is HeilsKabaal al een tiental releases rijk en kunnen we vaststellen dat het goeie ouwe support your local scene voor deze Groninger veel meer is dan een holle slogan.
Een schop onder hun kont
Het gebrek aan Groningse labels en organisaties die met experimentele elektronische muziek bezig zijn, zit Van Hoek dwars. Kasper van Hoek: “Ik heb nog steeds het idee dat wanneer je alle Groningers die spannende muziek maken mobiliseert, een schop onder hun kont geeft, laat optreden en met elkaar in contact brengt, er een zelfde muzikaal milieu kan ontstaan als in andere middelgrote steden.”
Naast HeilsKabaal is Van Hoek ook betrokken bij Audio Office. Met deze stichting wil hij de geluidskunst in en uit Groningen steviger op de kaart zetten via exposities, optredens en cdr’s. Ook het labellogo van HeilsKabaal ontstaat in de kunstscene: Van Hoek schrijft een wedstrijd uit en beloont winnaar Wytse Sterk met een unieke, gesneden 10inch met een handgetekende hoes. Ook de eigen inbreng van de artiesten is erg belangrijk. Daarom wordt bijvoorbeeld de keuze van de vormgevers vaak aan hen overgelaten, zolang de verpakking maar bijdraagt tot de sfeer van de plaat.
Veilige noise
HeilsKabaal recruteert artiesten op gevoelsbasis; er is geen nadrukkelijke strategie. Kasper van Hoek wil zichzelf geen regels opleggen waar hij later toch weer onderuit zal willen. Na een tiental releases tekent zich natuurlijk wel een patroon af. Aan de ene kant wil HeilsKabaal iets positiefs en veiligs cre