Gisteren werd op vraag van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan Twitter geblokkeerd in Turkije. Kan het hier ook gebeuren? En wat is het alternatief?
Net als in België en Nederland speelt Twitter een grote rol in het dagelijkse leven in Turkije, zeker in de grote Turkse steden waar jongeren maar ook ouderen aan hun smartphone vastgekluisterd zitten om het laatste nieuws te volgen via Twitter. Ook in het protest tegen het steeds dictatorialere beleid van Erdogan speelt Twitter een zeer belangrijke rol. En uiteraard komt er via sociale media vaak nieuws naar buiten dat de Turkse premier en zijn AKP onwelgevallig is. Verhalen over corruptie – inclusief gelekte telefoongesprekken over shady business – doen er de ronde. In plaats van voor een onafhankelijke rechtbank te bewijzen dat er niets aan de hand is, doet Erdogan een zwaktebod en snijdt hij de toegang tot Twitter af en dreigt hetzelfde te doen met Facebook. Tips om het verbod te omzeilen circuleren er volop in Turkije, wat de kracht van het vrije internet aantoont. Maar wat als de toegang tot het internet verder wordt afgesloten? Blijft de kennis om het verbod te omzeilen dan beperkt tot een kleine elite – nerds, kritische gebruikers, kunstenaars – of kan die beschikbaar worden gemaakt voor jou en mij?
Ons blind vertrouwen – een kritiekloze vorm van technomania – in de eeuwige vrije toegang tot social media in vraag stellen en het aanreiken van tools om zelf nieuws te maken en te verspreiden, daarover gaat ‘Technomania: Opening Up Technologies’. En ook over alternatieven voor standaard apps die je standaard kunst en muziek laten maken. Er is meer out there!
‘Technomania: Opening Up Technologies’ is een project van Grizine (Istanbul), xm:lab (Saarbrücken) en Gonzo (circus) waarmee we ons richten op een kritische omgang met technologie en die op een andere manier in te zetten. Vandaag, 21 maart 2014, is onze collega Mert Akbal in de zuidelijke Turkse havenstad Mersin om een workshop over het open source project Arduino te geven. Maar een hot topic bij de deelnemers is natuurlijk de ban op Twitter. De nood aan deze workshops wordt door de actualiteit bewezen.
En wie zegt dat het hier niet kan gebeuren in de toekomst? Toenemende zucht naar (preventieve) controle en big data bij politici en inlichtingendiensten (denk NSA, maar ook het elektronisch patientendossier), het ongelukkig stemmende consumeren van hapsnap ‘nieuws’ via apps van mainstream media en de gepikeerde reacties op elke kritiek van sommigen die zelf een grote mond opzetten over de vrijheid van meningsuiting. Het stemt allemaal tot nadenken en vooral actie.
Tijd dus om ons voor te bereiden op een andere technologische toekomst! ‘Technomania: Opening Up Technologies’ wil het denken daarover stimuleren en er ook concreet iets aan te doen, in Turkije en in West-Europa en in uitwisseling tussen beide.
Volg ons op technomani.eu of https://www.facebook.com/technomani
Voor meer over de situatie in Turkije: https://www.facebook.com/helpturkeyresist
Na workshops in Wenen, Istanbul en een hele reeks andere steden komt Technomania in mei en juni naar Nederland en België. Onder andere met de workshop ‘How To Create A Content’ – een workshop over social media met pen en papier. Interesse om een workshop te booken? Kijk dan op technomani.eu.
Alle workshops worden gegeven op een niveau dat voor iedereen toegankelijk is aan een zeer democratische prijs.
“Technomania: Opening Up Technologies” is financially supported and mentored by Anadolu Kultur (Istanbul), MitOst e.V. (Berlin), European Cultural Foundation (Amsterdam) and Mercator Stiftung (Essen).