Elke twee maanden is ie er: Gonzo (circus) op papier! In de verse Gonzo (circus) interviews met eeuwige popjongen Felix Kubin, jazz-grootheid Matana Roberts, Sebastian Plano (een nieuwe ster aan het neoklassieke firmament), kunstenaar en kritisch denker Vincent W.J. van Gerven Oei en een groot interview met muziekjournalist Peter Bruyn over de stand van de media. En we duiken ook dieper in het succes van Bandcamp: hoe lang blijft het nog leuk?
Op 1 november ontvangt Peter Bruyn immers in het Rotterdamse Worm tijdens een speciale avond de naar zijn volhardende, onafhankelijke en kritische manier van muziekjournalistiek bedrijven vernoemde ‘Peter Bruyn Penning’. Want aan wie anders dan de inspirator van deze prijs moesten Worm en Gonzo (circus) dit ereteken voor de eerste keer uitreiken? Breng Gonzo (circus) #118 mee en je kunt er bij zijn aan een gereduceerd tarief. Kun je er niet bij zijn? Het uitgebreide interview met Peter Bruyn zal in elk geval tot nadenken stemmen.
Matana Roberts speelde onder andere met Thee Silver Mt. Zion Orchestra en Godspeed You! Black Emperor, maar treedt de laatste jaren zelf meer op de voorgrond, onder andere met haar epische ‘Coin Coin’ project. Aan kenner Guy Peters vertelt ze uitgebreid over de wortels van het project en haar eigen wortels. Net als Matana Roberts dook ook Huerco S. in de Amerikaanse geschiedenis, en die erfenis verwerkte hij in ‘Colonial Patterns’, zijn bejubelde nieuwe album vol minimalistische, weinig dansbare dansmuziek dat Jannis van de Sande nachtenlang wakker hield. Factory Floor brengt dan weer uiterst dansbare muziek en de jaren 1980 zijn nooit veraf, maar toch klinkt het verrassend van nu, aldus Wilfried Jans. Wie ambient zegt, kan op dit moment niet om de Italiaan Fabio Orsi heen: hij stuurt ons melancholische muzikale postkaarten uit het verleden. Maarten Schermer en Nico Kennes ontrafelden zijn werkwijze. Het gesprek van Koen Lauwers met Pete Kember of Sonic Boom had ook makkelijk een retrotrip kunnen worden, maar de voorman van het legendarische Spaceman 3 blijkt goed op de hoogte van huidige muzieklandschap: tijd voor een zeer uitgebreide luistertest dus.
Van Rotterdammer Banabili komt dit najaar een rist nieuwe samenwerkingen uit. En ook Felix Kubin heeft nieuwe projecten op stapel staan: van een nieuw album onder eigen naam tot een compilatie-album met undergroundmuziek uit Oost-Europa. Oscar Smit mocht voorproeven en de vragen stellen. Net zo’n bezige bij is de in Tirana wonende kunstenaar/filosoof Vincent W.J. van Gerven Oei: vanaf een afstandje neemt hij in een gesprek met Theo Ploeg de stand van de democratie en de kunsten in West-Europa op. Denkvoer! Peter Vianen trok het museum in voor drie tentoontellingen: ‘Dread’, ‘Dark Matters’ en ‘Stop Making Sense’.
En geen Gonzo (circus) zonder essays en columns: Dimitri Vossen kijkt kritisch naar Bandcamp: in tegenstelling tot bijvoorbeeld Spotify lijkt alsof de band alles zelf in handen heeft, maar is dat wel zo? En hoe lang duurt de pret nog voor ook dit een speeltje wordt van de muziekbizz? Harold Schellinx raapte jarenlang bekraste, kapotte en vale cassettetapes op tijdens zijn wandelingen door de stad: hij is dan ook de juiste man om naar aanleiding van het boek ‘Cracked Media’ zijn hoogst persoonlijke ‘kraak’-verhalen te vertellen (tip: do try this at home). Op het label van A Hack and A Hacksaw komt binnenkort ‘Mountain of Tongues’ uit: een compilatie veldopnames met volksmuziek uit de Kaukasus. De in Jerevan wonende etnomusicoloog Rik Adriaans schreef een boeiend mini-essay over deze hier onbekende rijke muziektraditie. De Geluidsarchitect vertelt u waarom de anafoor een doodzonde is in de muziekschrijverij. Allemaal met prachtige illustraties van Wouter Medaer.
Nog onbekend maar bemind door de Gonzo (circus)-redacteuren: Hayden Chisholm, El Mahdy Jr., Eagulls, Moontroop, 30,000 monkies, En verder een berg recensies en tips voor niet te missen concerten, festivals en tentoonstellingen.
En ook Mind The Gap is nog steeds aanraakbaar: een cd in een mooi hoesje met illustratie van Kees Peerdeman. Met exclusieve nummers van Sonic Boom & Delia Derbyshire, Fabio Orsi en Sebastian Plano. En nog 12 andere nummers, o.a. van Chelsea Wolfe, 30,000 Monkies en Minniza.