In onze agenda zijn altijd al de tofste belevenissen met het fijnste beeld en geluid te vinden, maar de volgende datums verdienen toch echt die gele markeerstift-streep in jouw agenda.
Research, Rituals & Ohho (De Player, Rotterdam, 27/04/2013)
Magische verhalen over vergeten artiesten, muzikale chaos en lichamelijke aspecten als instrumenten, dat is wat je gaat meemaken als je op 27 april naar De Player in Rotterdam gaat. Vanaf half negen kun je luisteren naar Ian Nogoski met zijn nieuwe lezing over albums die ooit verloren zijn geraakt maar nu weer teruggevonden zijn. Als een soort muzikale archeoloog vertelt hij met passie over zijn vondsten en de soms tragische verhalen die hier aan vast gegroeid zijn. Diezelfde avond zal Sigtryggur Berg Sigmarsson proberen alle ‘fossielen’ in en rond Rotterdam wakker te schudden met een energieke optreden en is Wen Chin Fu helemaal uit Taiwan gekomen om het lichaam en haar relatie met geluid tot de ‘bodem’ uit te zoeken.
A/V Club #14 (OCCII, Amsterdam, 02/05/2013)
Om half negen is het Amerikaanse Barn Owl te vinden in OCCII om hun nieuwe album ‘V’ te vieren, op duistere hypnotiserende psychedelische manieren. Daarna zal Anne-James Chaton samen met Andy Moor elektronische muziek met gedichten opvoeren in het Frans. Maak je geen zorgen, er gaan verhalen rond dat de genialiteit van zijn poëzie zo door de taalspelen heen prikt. Hiermee bezorgt hij je een retourtje naar de mysterieuze waarheid van dingen.
MKM! (OCCII, Amsterdam, 28/05/2013)
Anders Lauge Meldgaard (als Frisk Frugt) is een druk man als founder van de yoyooyo collective, bandlid van Slütspürt en co-founder van Den Nørrejyske Ø’s Stororkester For Opløst Mønster Musik. Toch heeft hij wat tijd gevonden om voor ons uit het prachtige Denemarken te komen om muziek te spelen met een paar van zijn bijzondere instrumenten. Niet geheel toevallig komt Martin Vognsen (als Scataw) óók uit Denemarken en gaat óók hij muziek voor ons
maken. Muneomi Senju, uit Japan, speelt excentrieke pop en Iku Sakan, ja, ook uit Japan, is een experimentele improvisatie artiest. Hij gebruikt computers, eerder opgenomen geluid en andere objecten om muziek te maken. Na deze avond zou je kunnen beginnen alles in het leven als instrument te gaan zien.
CINéSTHESIA / STEIM evening (OT301, Amsterdam, 04/06/2013)
Panoptics is een interactieve omgeving bestaand uit beeld en geluid. Een ontdekking naar gevolgen die nieuwe technologieën hebben op de samenleving. Andrew Blanton, de ontwerper, zal in samenwerking met muzikant Vinkepeezer een interessante avond creëren waarin bewust en vervreemd zal raken met technologie. Een direct gevolg van de technologie is diezelfde avond nog te horen. Banabila maakt elektronische muziek en gebruikt hiervoor geluiden van de televisie en radio. Radbouw Men zal samen met Banabila de technologie zo misbruiken tot het bijna menselijk wordt.
Zea + King Ayisoba + Dan Geesin (OCCII, Amsterdam 06/06/2013)
Wees gereed achterover te vallen door een energiek optreden van Zea, laat je vervolgens opgetild worden door de catchy melodieën die hij weet te creëren en ga dan even zitten voor de zwart-wit animaties van Dan Geesin. Deze animaties, vaak melancholisch, worden door Geesin begeleid met harmonium en zang. Diezelfde avond komt King Syisoba samen met zijn tweesnarige instrument liederen zingen in Frafrataal, uit Ghana. Als je de heer Syisoba wilt begroeten dan is “tuma tuma” is een goede start, wees niet bang als hij “nabaa!” terugroept, dit is een goed teken.
A/V CLUB presents: Lori Goldston (OCCII, Amsterdam 25/06/2013)
Lori Goldston, ooit begonnen op de gitaar, speelt nu muziek op haar cello. Dit gaat zij twee avonden achter elkaar doen, maar niet in haar eentje. Dana Reason, de Canadese painiste zal haar deze avond samen met violiste Mary Oliver muzikaal ondersteunen. Arvind Ganga & Caetano Carvalho zorgen voor gitaarmuziek met veel effecten en visuals. De avond daarna gaat Mik Quantius experimentele elektronische muziek maken op zijn keyboards. Hij gelooft dat het lichaam een bijzondere rol kan spelen bij het maken van muziek. Sta dus niet raar te kijken als hij met een trommel op zijn hoofd slaat om wat ritme toe te voegen. Het experimenteren gaat verder met het Belgische Innercity samen met Father SLOOW op de gitaar. Ignatz, meegekomen met Innercity, speelt akoestische nummers volgegoten met effecten en improvisatie. Goldston zal op deze avond ook samen met Quantius en Rogier Smal spelen.
Nadat je al deze avonden heb bezocht kan het natuurlijk zijn dat je nog steeds niet genoeg heb gehad, of juist nog meer wilt! In dat geval kun je altijd onze agenda raadplegen voor nog meer levensverrijkende tips.