Van 3 tot 7 april 2013 vierden Amsterdam en Eindhoven voor de derde keer het World Minimal Music Festival. Op 5 april programmeerde Gonzo (circus) rondom de stedelijke oerwoudtechno van de Konono’s een avond met een New Yorks-Berlijnse deejay die alleen originele Afrikaanse tapes meebrengt, een Franse psychedelische drone-act die zijn inspiratie haalt uit freejazz, Indische en Afrikaanse geluiden én een Deense popwizzard die het licht zag in West Afrika. Minimal? Soms. World? Ja!
High Wolf
High Wolf is niet zomaar een drone-act. Ok, de man máákt repetitieve psychedelica, meestal op zijn knieën en omringd door een hoop effectpedalen, brengt de ene cassette na de andere cd-r uit en deelde podia met Sun Araw, Félicia Atkinson, Benoît Pioulard en Jim O’Rourke. Daarnaast bracht High Wolf werk uit op Not Not Fun, Holy Mountain en Sun Ark. Tegelijkertijd is High Wolf echter een globetrotter die de invloeden van zijn vele reizen ook effectief verwerkt en er – al dan niet bewust – mee aan de slag gaat. Schrik dus niet als u opeens een West-Afrikaans aandoende gitaar of een tablaritme uit de drone hoort opstijgen.
Frisk Frugt
Anders Lauge Meldgaard werd geboren in Kopenhagen, maar woont in Berlijn. Na lange reizen door Mali en Burkina Faso verwerkt Meldgaard de vele opgedane invloeden met zijn door Westerse pop, folk en impro vormgegeven brein. Het resultaat, ‘Dansktoppen Moder Burkina Faso I Det Himmelbla Rum Hvor Solen Bor, Suite’ (vrij vertaald: ‘Deense folk ontmoet Burkina Faso in de hemelblauwe plek waar de zon woont’) is een wonderlijk staaltje éénentwintigste-eeuwse popmuziek. Verfrissend bizar maar tegelijkertijd speels en heel erg naturel. Meldgaard combineert elektronica en samples met duimpiano, kalimba, balafon en saxofoon. Onze man hoorde Goodiepal, Terry Riley, Ignatz en Dolphins Into The Future, maar toch vooral veel Friske Frugt. Maximale pop op het World Minimal Music Festival? Wij geloven dat het moet kunnen.
Awesome Tapes From Africa
Sinds hij in Ghana onderzoek deed naar de lokale hiphopbeweging, heeft de Amerikaanse etnomusicoloog Brian Shimkovitz al duizenden muziekcassettes verzameld van zeldzame en lokale Afrikaanse stijlen, van Algerije tot Zimbabwe. Shimkovitz deelt zijn vondsten (de verzameling telt ondertussen om en bij de vierduizend cassettes) op zijn succesvolle blog Awesome Tapes From Africa. Op aanraden van collega DJ/rupture trekt Shimkovitz ondertussen ook rond als tape-deejay. Shimkovitz brengt in zijn sets oude en nieuwe Afrikaanse muziek bij elkaar in een warm en gruizig lo-fi geluid. Sinds eind 2011 is Awesome Tapes From Africa bovendien ook nog eens een platenlabel waarop oude cassettes en platen worden heruitgegeven. Zo kregen we in 2012 een magnifiek album van de Ghanese luitspeler Bola en staat er voor een niet nader bepaalde datum een erg bevreemdende en ruige parel uit Senegal op het release-schema. In Gonzo (circus) #109 kon u al lezen over de filosofie achter het project en label. Shimkovitz: “Met het label kan ik iets terugdoen voor de artiesten. Het doel is die artiesten buiten Afrika te laten toeren, wat natuurlijk makkelijker lukt als ze een plaat uit hebben. Veel reissue-labels brengen héél veel uit, maar ik pak het slim en grondig aan; ik breng alleen mijn favoriete platen uit. De artiesten te pakken krijgen is natuurlijk niet vanzelfsprekend, als je je op tapes moet baseren die jaren oud zijn.”. Verwacht een stevige sessie van Afrikaanse lo-fi cassettes met swingende klanken die u vrijwel nog nooit gehoord heeft.
Konono N°1
Wie nog nooit van Konono N°1 heeft gehoord, leefde het afgelopen decennium onder een steen of las Gonzo (circus) niet goed. Het uit de heftige stedelijke brousse van Kinshasa afkomstige, Tout-Puissant Konono N°1 is een familieband van tribale Zombomuzikanten en –dansers die ergens in de jaren 1970 werd opgericht door de oude pater familias Mingiedi. Nadat ze in 2003 hun allereerste Nederlandse/westerse toer hadden gedaan, opgezet door én met The Ex, werd op het Nederlandse Terp Records het sidderende live-album ‘Lubuaku’ uitgebracht. Daarna volgde op het Belgische Crammed Discs het alom geprezen debuut ‘Congotronics’ dat als een donderslag bij heldere hemel de rest van het westerse publiek inpakte met stevige resonerende likembes (duimpiano) en zware, van schrootijzer vervaardigde percussieve elementen. Geen etnologische museumsfeer, maar flinke oerwoudtechno met minimalistische transcendentale melodieën en hevige tribale ritmes. De ideale soundtrack voor het harde tropische leven in de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo. De afgelopen jaren toerde de band uitgebreid en werd er samengewerkt met Björk, Deerhoof, Skeletons en het Belgische Hoquets. In 2011 kwam ‘Assume Crash Position’ uit op Crammed Discs, een sterk album waarop meer ruimte was voor opzwepende samenzang en compromisloze en minimalistische Congolese sferen. Het moge duidelijk zijn dat Konono N°1 een meer dan waardige hoofdact is op deze World Minimal Music-avond die het Muziekgebouw aan ’t IJ op zijn grondvesten zal doen daveren.
& meer op het World Minimal Music Festival
De derde editie van het World Minimal Music Festival vindt plaats in het Muziekgebouw aan ’t Ij in Amsterdam en in het Muziekgebouw in Eindhoven van 3 tot en met 7 april. Naast Konono N°1, Awesome Tapes From Africa, High Wolf & Frisk Frugt, staan ondere andere Ben Frost, Kronos Quartet, Lunapark en Asko|Schönberg + Cappella Amsterdam & The Court Music Troupe of The National Gugak Centre die naast Koreaanse hofmuziek ook ‘De Tijd’ (1981) van Louis Andriessen spelen.