Dit jaar bestaat het Britse label Touch dertig jaar. Een hele tijd, ook voor labelbaas Mike Harding. Samen met Philip Jeck runt hij het label. Harding heeft de mixtape van deze week samengesteld, en vertelt hoe het is om al dertig jaar baas te zijn van een label als Touch.
Waarom heb je voor deze nummers/artiesten gekozen?
Philip Jeck en ik hadden wat tijd over tijdens onze reis naar New York City die deel uitmaakt van het dertig jarig bestaan van
Touch. We wilde een selectie geven van de verscheidenheid en kwaliteit van het label, dus hebben we ombeurten onze favoriete stukken gekozen uit alle releases van de afgelopen dertig jaar. Philip heeft vervolgens het geluid van live opnames hieraan gekoppeld, wat we tot deze mixtape hebben bewerkt.
Wat waren de meest bijzondere releases de afgelopen drie decennia?
Geen van allen viel op – alle releases waren even belangrijk voor ons. Het verschil zit ‘m echter in de methode van het produceren. In de jaren 1980 hadden we een goede relatie met onze fabrikanten, vooral de printers. We waren altijd blij dat we het printproces konden bijwonen, en dat we kleine maar crusiale aanpassingen konden maken. Als iets niet werkte, of verbeterd kon worden, konden we meteen beslissingen nemen. Dat was een grote luxe. Nu is dat niet meer mogelijk. De automatische productie is op een vreemde manier onbevredigend. We hebben altijd geprobeerd om lokale fabrikanten te vinden, maar dit wordt steeds lastiger. Nu moeten we soms naar een heel ander land, en dat past niet echt bij ons, helaas.
Hoe waren de afgelopen dertig jaar voor Touch?
Nou, we zijn er nog, en dat is iets om te vieren denk ik.
Hoe zou je de sound van Touch artiesten omschrijven?
We proberen met artiesten te werken die een unieke relatie hebben met hun geluid en hun werk op een andere manier benaderen. We proberen nooit twee keer hetzelfde te doen. Omdat iedere artiest andere instrumenten gebruikt – van oude platenspelers tot de allernieuwste en geraffineerde digitale opnametechnologie – klinken twee artiesten nooit hetzelfde. Denis Blackham, van Skye Mastering masters al onze producties voor de digitale productie en hij is hierin erg belangrijk. Hij bekijkt alles met respect en probeert de bron van het materiaal terug te vinden, waardoor niet alles hetzelfde gaat klinken.
Is dit geluid in de laatste dertig jaar veranderd?
Het is veranderd met de artiesten, denk ik. Maar, zonder het hele verhaal nu te vertellen: de komst van het digitale geluid heeft natuurlijk een hoop veranderd in het geluid. Natuurlijk is digitaal geluid veel handiger, maar analoog is natuurlijker en bevredigender, vinden wij.