Voor de Muziekweek heeft het componistenduo Strijbos & Van Rijswijk de speciale app ‘Gaudeamus Walk With Me’ ontwikkeld. Vanuit Museum Speelklok kun je met een koptelefoon het centrum van Utrecht intrekken om te luisteren naar hoe de geluiden van de app mengen met de geluiden uit de stad.
Rob van Rijswijk en Jeroen Strijbos verzorgden op de Gaudeamus Muziekweek 2011 de klankinstallaties ‘Dadoc’ en ‘Whispers’. Twee goed uitgevoerde installaties die visueel een lust waren voor het oog. Over een installatie valt dit jaar niet te spreken, de app ‘Gaudeamus Walk With Me’ is een geluidswandeling. Je download de app of leent een smartphone in Museum Speelklok. Vervolgens loop je al luisterend door de stad. In tegenstelling tot veel voor-gecomponeerde geluidswandelingen reageert ‘Gaudeamus Walk With Me’ op de plek waar je loopt. De GPS pikt op waar je bent en afhankelijk van je locatie verandert de muziek. Dat is prettig. Je kan niet verkeerd lopen door een slechte kaart of in de war raken van onduidelijke aanwijzingen van een verteller. Er is namelijk geen verteller die je de weg moet wijzen. Dat doe je zelf en daar reageert de app op. De enige limiet is het centrum van Utrecht. Het kaartje op de smartphone laat met cirkels zien waar de geluiden geografisch gecentreerd zijn en elkaar overlappen.
De geluiden die je hoort zijn een combinatie van composities van Strijbos & Van Rijswijk en geluiden die de microfoon van de smartphone oppikt uit de omgeving. Voor de luisteraar die de concerten tijdens de Muziekweek veelvuldig heeft bezocht is de wandeling des te interessanter. Flarden van stukken uit de geprogrammeerde muziek komen voorbij door de koptelefoon.
De wandelaar die in zijn dwaaltocht terechtkomt op het Nicolaïkerkhof komt goed uit. In de CM Studio van het Centraal Museum is ‘Cold Pin’ van Eli Keszler geïnstalleerd. Door de ruimte zijn een aantal snaren gespannen, met verschillende lengtes tussen de één en zeven meter, die worden aangeslagen door gemotoriseerde metalen stokjes. De snaren blijven na de aanslag doortrillen en het resulterende geluid wordt versterkt de ruimte ingespeeld. Afhankelijk van hoe snel en hoe vaak de snaren worden aangeslagen kan een gigantische klankmassa de ruimte vullen. Sommige van de klanken komen harder terug dan andere doordat ze resoneren met de natuurlijk frequentie van de ruimte. Dat biedt een gelijksoortige ervaring als zingen onder de douche maar dan op grotere schaal en met lagere tonen.
Gezien: Klankinstallatie CM Studio op de Gaudeamus Muziekweek in Utrecht, 8 september 2012
www.muziekweek.nl