Interview met Dimitri Vossen
Waarom heb je voor deze acts gekozen?
In eerste instantie was het vooral een praktische selectie: ik heb het lijstje overlopen dat ik had samengesteld voor m’n Dourparcours (hier en hier), en van die artiesten een aantal tracks geselecteerd uit m’n eigen collectie. Vervolgens was het vooral een kwestie van de juiste nummers bij elkaar puzzelen. Ik hecht nogal veel belang aan een natuurlijke ‘flow’ in een mix, dus daar liet ik me vooral door leiden bij het kiezen van tracks. Zo zijn er wel een aantal namen die jammer genoeg de mix niet hebben gehaald, zoals Abyssinians en London Elektricity maar ik wilde het absoluut niet langer dan een uur maken.
De mix is natuurlijk een afspiegeling van mijn eigen voorkeuren, dus daardoor staat er nogal wat hiphop in, maar geen d’n’b.
Naar welke artiest kijk jij het meest uit?
Zoals ik al in mijn voorbeschouwing aangaf: The War On Drugs is al een jaar lang favoriet, en het lijkt mij de geknipte act om op Dour mee te maken. Verder ga ik voor het eerst in jaren nog eens UFOMammut zien. Ik ben zeer benieuwd wat dat tegenwoordig zal geven, op plaat zijn die namelijk met sprongen vooruit gegaan. Maar bovenal hoop ik zoals elk jaar verrast te worden door een elektronische act die live wat meer doet dan wat plaatjes draaien of z’n sequencer opzetten. Wat dat betreft, heb ik vooral hoge verwachtingen voor Araabmuzik en Pomrad.
Wat is Dour volgens jou voor festival?
Ik ben nu al bijna twintig jaar ‘Dourist’. Voor mij is Dour het festival bij uitstek dat het huidige muzikale landschap kan vatten. Er staan zo’n tweehonderd acts, en iedereen kan daar z’n persoonlijke menu uit samenstellen. Als deze mixtape door iemand anders was samengesteld, dan had hij of zij er vast iets heel anders van gemaakt. Iedereen ervaart Dour compleet op z’n eigen manier. Je hebt er bovendien een goeie selectie in alle genres – in vergelijking met andere festivals staat er relatief weinig ‘vulsel’ op het programma. Daardoor heb je elk jaar kans om een paar keer stevig verrast te worden, gewoon door op goed geluk een tent binnen te wandelen.
En ten slotte: het grote terrein van Dour zorgt ervoor dat het echt voelt als een dorp – je krijgt nooit het drukkende gevoel van de massa. Dat zorgt voor een onbetaalbare sfeer, waar iedereen gewoon z’n gang kan gaan. Dour Festival is echt een soort tijdelijke vrijstaat.