Donderdag 20 oktober 2011. Dag twee van de zestiende editie van Amsterdam Dance Event. Op de planning een interview met de Duitse dj Phil Fuldner over een nieuwe app voor de iPad, ontwikkeld door Stereomusik. De applicatie moet alle hardware controllers overbodig en het draaien mobieler maken. Ik ontmoet Fuldner in Restaurant BIHP aan de Keizersgracht, schuin tegenover het nog immer drukke Felix Meritis en het Dylan Hotel, twee hoofdlocaties van het festival.
De dag in Restaurant BIHP is georganiseerd door Red Bull, die onder de naam Reb Bull BPM een applicatie voor de iPad op de markt brengt waarmee dj’s op een mobiele manier kunnen draaien middels een iPad. De ontwikkelaar van de app is dus Stereomusik, een Duits bedrijf dat zich al lange tijd richt op het verbeteren van de draai- en mixervaring van dj’s. De Duitser Phil Fuldner werd al in een vroeg stadium betrokken bij de ontwikkeling van de app en de dj is er zeer enthousiast over. “Het is fantastische software en ook nog eens erg leuk om te gebruiken. Toen de oprichter van Stereomusik me voor het eerst vertelde over wat hij voor ogen had met deze app, was ik gelijk geïnteresseerd, omdat hijzelf vroeger ook veel als dj heeft gedraaid. Hij weet dus wat dj’s nodig hebben om goed te kunnen draaien. Bovendien heeft hij ook de beatcounter ontwikkeld, waarmee hij heeft bewezen dat hij ook thuis is op technologisch gebied. Het uiteindelijke resultaat van de app mag er zijn. Alles zit erin: de twee dj-decks, de mixer, effecten, een tracklist, pitchcontrol… eigenlijk alles dat je kunt wensen en verzinnen als dj.” Ook het feit dat Red Bull achter deze app zit is voor Fuldner een positief aspect. “Red Bull richt zich momenteel heel erg op de touchscreen-apparaten, iets waarin ze heel erg geloven. Ze zijn ook werkelijk geïnteresseerd in de samenwerking met dj’s. Ze organiseren bijvoorbeeld Red Bull dj-nights, waar allerlei dj’s niet alleen draaien, maar ook met elkaar in gesprek gaan en ideeën met elkaar uitwisselen. Zo proberen ze tot nieuwe apparatuur te komen die het draaien ten goede komen.”
Fuldner haalt zijn iPad tevoorschijn en geeft een korte demonstratie van de app. “Je kunt de app synchroniseren met zowel een Mac als een PC en daarop dan je playlists samenstellen. Deze kun je sorteren op artiest, BPM of opmerkingen die je bij nummers hebt gemaakt en ze vervolgens in je iPad inladen. De interface is verder zoals je van een gebruikelijke dj-deck gewend bent en alles functioneert goed. Je kunt zelfs met twee handen werken, omdat de app geschikt is voor multi-touch. De reactiesnelheid is erg hoog, wat vooral komt door de technologie van Apple. Op een Android bijvoorbeeld zou dit niet werken. De effecten zijn geweldig te gebruiken, omdat je door het touchscreen erg intuïtief bezig kunt zijn. Je kunt zelfs de iPad heen en weer bewegen en daar de effecten op laten reageren, zo kun je een mobiele dj-set neerzetten. Je kunt al draaiende er mee dansen, haha. De synchroniseer-functie werkt ook goed, maar niet op een manier dat je als dj niets meer hoeft te doen. De details moet je als dj zelf afstellen, iets dat zowel Stereomusik als ikzelf een belangrijk aspect vinden.”
Alle lofuitingen in ogenschouw nemende, ligt in het in de lijn der verwachting dat Fuldner zelf ook met de app gaat draaien in de toekomst. ” Jazeker! Ik ga op een speciale release-party in mijn eigen club met de app draaien en daar zal ook pers bij aanwezig zijn. Ik geef zelf wel de voorkeur aan het draaien met twee iPads, omdat je dan net wat meer overzicht hebt. Maar ook Felix da Housecat was erg enthousiast. Hij heeft me een tijdje terug zien draaien met een testversie en hij zei gelijk dat hij het in de toekomst ook zeker zou gaan gebruiken.” Normaal gesproken levert de phono-uitgang van een iPhone of iPad niet de juiste hoeveelheid volume om een club van harde muziek te voorzien, maar daar heeft Stereomusik ook iets op gevonden. “Er komt tegelijk met de app een decibel-booster op de markt. Stereomusik heeft speciale 32-bit software geschreven waardoor het geluid via een DB-booster toch enorm hard kan. Je plugt gewoon de phono-uitgang in de booster en die plug je in de mixer. Met een split-kabel kun je dan dus ook nog met twee verschillende iPads draaien.”
Genoeg reclame voor bovenstaande merken en producten en even terug naar de reden van dit alles: ADE. Fuldner is enthousiast over het festival en komt er dan ook graag. “Dit is mijn zesde keer inmiddels. Ik kom niet alle jaren, soms is dat ook niet nodig, omdat dan agenten of mensen van het label heen gaan om zaken te doen. Maar ik kom wel zo veel mogelijk en probeer dan ook altijd wat langer te blijven. Amsterdam is een mooie stad!” Dat is het zeker en inmiddels lijkt Amsterdam een belangrijkere speler op het dance-toneel te zijn dan Miami, waar de grote tegenhanger van ADE (Miami Winter Music Conference) wordt georganiseerd. Fuldner ziet dit ook. “Het belang van ADE is enorm toegenomen de afgelopen jaren. Er komen tegenwoordig ook veel meer mensen hierheen dan naar Miami. Dat ligt ten dele ook aan de geografische locatie natuurlijk, omdat het voor Europeanen prijzig is om naar de VS te vliegen. Bovendien is alles in Amsterdam ook op loopafstand, wat het ook een voordeel geeft ten opzichte van Berlijn bijvoorbeeld. Daar is alles of in Oost of in West en kost het veel tijd om overal te komen.”
Ook het verschil in de beleving van elektronische muziek van de Europeaan en de Amerikaan lijkt een rol te spelen. “Klopt, dat merk ik ook in mijn muziek. In de VS zijn de mensen veel meer gericht op duidelijk gestructureerde nummers, het liefst met vocals en vrolijke tonen. De meer commerciële tracks zeg maar. Hier kan ik echt draaien wat ik wil, want de mensen luisteren op een veel opener manier naar elektronische muziek.” De open blik wordt goed gespiegeld door het brede spectrum dat ADE aanbiedt. Fuldner heeft zelf niet echt een vast programma voor het festival, maar laat zich leiden door het moment. “Dat vind ik het mooie aan ADE, dat er van alles te beleven valt. Ik laat me meestal met de stroom meegaan en kijk dan waar ik allemaal belandt. Ik geef de voorkeur aan het bezoeken van de artiesten die buiten het clubje van ‘the usual suspects’ zitten. Ik luister naar allerlei muziek en kan ook door muzikanten uit een totaal andere genre worden geïnspireerd. Dat houdt me scherp en enthousiast.”